O nas
Początki naszego przedsiębiorstwa sięgają 1974 roku., które zostało założone jako firma rodzinna. Specjalizacją przedsiębiorstwa od początku była i jest produkcja spożywcza. Przez wiele lat firma specjalizowała się w produkcji pieczywa trwałego, czyli tzw. macy. Należy również zaznaczyć, że jako jedna z pierwszych firm w Polsce, wprowadziliśmy na szeroką skalę produkcję nie tylko macy, ale również wafli suchych. Naszą działalność opieramy na czterdziestoletniej tradycji i doświadczeniu w dostarczaniu klientom produktów najwyższej jakości, z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi zarządzania, bazując na stosowaniu międzynarodowych norm jakości oraz stałym inwestowaniu w rozwój kadry.
W 2013 roku, do spółki przystąpił nowy wspólnik, Pan Andrzej Oleniacz. Wejście nowego wspólnika, pozwoliło na opracowanie nowej strategii firmy. Główne założenie to: zdywersyfikowanie asortymentu przede wszystkim w obszarze zdrowej i funkcjonalnej żywności (jako rynku ciągle nienasyconego i z dużym potencjałem wzrostowym). Staramy się rozwijać i wzmacniać markę WITPOL i docierać do klientów z własnymi produktami prowadząc sprzedaż bezpośrednio do dużych hurtowni, sieci handlowych oraz sklepów małoformatowych. Działamy na rynkach zagranicznych (większość naszej produkcji kierowana jest na eksport),co wiązało się z koniecznością wdrożenia i utrzymania IFS (International Food Standard – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności). Posiadamy certyfikat IFS Food. Ponadto posiadamy certyfikat BRC (Globalna norma dotycząca bezpieczeństwa żywności) oraz certyfikat AIB Skonsolidowane Standardy Inspekcji AIB. Zakład w Stodzewie posiada dodatkowo certyfikat standard BIO, AOECS dla żywności bezglutenowej oraz V-label (odpowiednie dla wegan i wegetarian).
Na nasz asortyment ofertowy składają się: roślinne alternatywy mleka (napoje roślinne), produkty śniadaniowe: typu musli, crusli, crunchy; przekąski: np. chipsy warzywne. Operujemy głównie na rynku produktów śniadaniowych (musli, crusli, crunchy), pieczywa chrupkiego i przekąsek. Produkty z naszej oferty lokują się w obszarze zdrowej i funkcjonalnej żywności, a tym samym działalność naszej spółki podlega trendom obowiązującym na tym rynku. Nasza firma opiera swoje działania inwestycyjno-rozwojowe między innymi o prowadzony monitoring rynków i trendów na nich panujących, aby mieć wiedzę jak zmieniają się potrzeby konsumentów oraz w jakim stopniu są one zaspokajane lub nie. Naszą spółkę wyróżnia wysoka znajomość marki wśród klientów biznesowych i duży potencjał rynkowy. Przez lata obecności zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku udało się nam nawiązać szereg perspektywicznych kontaktów handlowych i zbudować rozpoznawalność marki, co stanowi dla nas istotny kapitał.
W ostatnim czasie nasza spółka utworzyła Centrum Badawczo Rozwojowe do prowadzenia szeroko zakrojonej działalności badawczo-rozwojowej ukierunkowanej na opracowywanie innowacyjnych produktów i technologii dedykowanych przemysłowi spożywczemu. CBR wyposażony jest w nowoczesną aparaturę, która pozwala prowadzić prace badawczych w obszarach dotyczących roślinnych alternatyw dla klasycznych deserów i jogurtów oraz różnego typu produktów ekstrudowanych), w tym opracowywać receptury nowych lub ulepszonych produktów oraz optymalizować metody produkcji.
Siedziba firmy mieści się w Stodzewie 54 B, 08-441 Parysów. Ponadto firma posiada dwa zakłady produkcyjne: jeden w Gorzowie Wielkopolskim, a drugi w Stodzewie k. Garwolina.