Firma WITPOL Sp. z o.o. uzyskała dotację z Unii Europejskiej na projekt „Poprawa stabilności emulsji w roślinnych napojach orzechowych: prace badawczo-rozwojowe nad ograniczeniem wytrącania tłuszczu”
29.11.2024
W ramach projektu opracujemy innowacyjną technologię produkcji oraz recepturę, która zminimalizuje problem wytrącania tłuszczu w napojach migdałowych i kokosowych. Przeprowadzimy badania i prace rozwojowe nad ulepszeniem stabilności emulsji, co pozwoli na podniesienie jakości naszych napojów.
Z efektów projektu skorzystają nasi klienci oraz partnerzy, którzy będą mogli cieszyć się produktami o lepszej jakości. Problem wytrącania tłuszczu stanowi kluczowe wyzwanie w produkcji i konsumpcji napojów orzechowych, negatywnie wpływając na doświadczenie konsumentów. Dzięki wsparciu Unii Europejskiej podejmujemy działania, aby skutecznie rozwiązać ten problem.
W efekcie projektu wdrożymy na rynek innowacyjne rozwiązania, które zwiększą konkurencyjność naszej firmy w Polsce i na rynkach zagranicznych oraz pozytywnie wpłyną na rozwój branży roślinnych napojów orzechowych.
Całkowita wartość projektu: 5 801 268,81 PLN
Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 2 434 212,28 PLN
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie